Lørenskog Vinterpark

SNØ – verdens største innendørs helårsarena for vintersport

Du kan ikke unngå å se det store, hvite anlegget som strekker seg nedover en skråning når du kommer kjørende på E6 enten inn mot Oslo nordfra eller ut av hovedstaden. Det du ser er SNØ, eller Lørenskog Vinterpark, verdens største innendørs vintersportsanlegg og den eneste innendørsarenaen i hele verden som inkluderer både alpint, snowboard, freestyle og turløyper for langrenn.

 

 

Enorme dimensjoner

Det er enorme dimensjoner på anlegget. Størrelsen bare på selve skihallen er på nær utrolige 50 000 kvadratmeter, og 40 000 av dem er dekket av snø. Gressmatten på landslagsarenaen Ullevål stadion er til sammenligning 7140 kvadratmeter.

Alpinbakken har fire nedfarter, stolheis, koppheis og båndheis. Den lengste nedfarten er hele 520 meter lang, noe som tilsvarer en middels lang nedfart under åpen himmel. For snowboardere og alle som elsker freestyle, det være seg på ski eller snøbrett, så er det Blåparken med Big Jump som gjelder. I tillegg er det en cirka to kilometer lang løype i lett kupert terreng for langrenn og flere hundre kvadratmeter med snø for den som bare vil boltre seg i den. Og snøhallen vil være åpen året rundt.

En som gleder seg veldig til at anlegget åpner er driftssjefen for SNØ, Trym Klingenberg.

– Nå nytter det ikke å skylde på været lenger, sier mannen som har 25 år i skianleggene i Hemsedal med arbeidsoppgaver av alle typer bak seg før han tok skiinteressen med seg innendørs.

– I Lørenskog Vinterpark blir det perfekte skiforhold, perfekt snø, perfekt føre og en konstant vintertemperatur på mellom to og fire minusgrader 365 dager i året, smiler han.

– Tanken bak anlegget er at alle – familier i ferie og fritidsmodus, barn, voksne, eldre, nybegynnere, de som vil lære seg å gå eller stå på ski, eliteutøvere ogansatte i bedriften – skal dra herfra med et positivt forhold til ski og snø. Håpet er at alle som kommer hit skal trives og få lyst til å komme igjen og igjen, avrunder driftssjef Trym Klingenberg.

En helt ny bydel

I tillegg blir det bygd en helt ny bydel rundt snøhallen. Her kommer blant annet både hotell for den som for eksempel kommer langveisfra for å stå eller gå på ski i juli, bransjebutikker, serveringsteder, undervisningslokaler, næringsbygg og boliger.

Og kanskje det aller beste av alt er at Lørenskog Vinterpark ligger lett tilgjengelig til like ved bygrensen til Oslo og bare et steinkast fra Lørenskog stasjon. Med bil er det bare et snaut kvarter å kjøre fra Oslo sentrum. Fra Oslo S tar toget ca. 20 minutter, deretter er det fem minutter til fots fra Lørenskog stasjon til Vinterparken.

Det er mange eiere bak SNØ, verdens største og råeste innendørs skianlegg. De to største eierne er initiativtageren og ansvarlig utbygger av dette eventyrlige prosjektet, Selvaag Gruppen AS med 39%, og Canica, et selskap etablert av Stein Erik Hagen med en 32% eierandel. I tillegg er det en rekke mindre investorer fra et bredt spekter av norsk industri som Oslo Pensjonsforsikring, Malling & Co, Baumann og Lørenskog Kommunale Pensjonskasse. Det hører også med til historien at skihallen og resten av vinterparkanlegget vil gi nærområdet mellom 1500 og 2000 nye arbeidsplasser.