Funksjon viktigere enn design

En fersk rapport fra Prognosesenteret viser hvilke preferanser norske forbrukere har til boliger akkurat nå. Undersøkelsen ble gjennomført i september 2019.

Den såkalte Future living-undersøkelsen i regi av Prognosesenteret blir gjennomført kvartalsvis, og gir en innsikt i hva forbrukerne foretrekker med hensyn til sin neste bolig. Her følger en oversikt over trender innen interiør.

Det første kunden ser på

I det store og hele viser undersøkelsen at en klar majoritet mener at funksjon er viktigere enn moderne design, men at stilen/designet har stor betydning for trivselen. Når det gjelder holdninger ser vi visse forskjeller mellom kvinner og menn: Menn er mer opptatt av funksjon og mener ikke at stilen er et uttrykk for identiteten, noe kvinner i større grad vil mene. De unge foretrekker helhetlige interiørpakker i høyere grad enn de eldre, mens kvinner i høyere grad enn menn foretrekker egne interiørløsninger.

– Vår erfaring er absolutt at det er viktigere for kunden at boligen er funksjonell og praktisk enn moderne. Dette vil være det første de ser på, før de beveger seg videre til å se på kvalitet og stil, sier eiendomsmegler og partner Ximena Andrea Sagenes ved PrivatMegleren Nyeboliger Bergen.

– Vi jobber tett mot utbyggerne på et tidlig stadium for sammen med dem å sørge for at boligens utforming og planløsning blir så optimal og funksjonell som mulig.

 

Kjøkkenet

En tydelig trend i undersøkelsen er at vi ønsker oss en åpnere løsning mellom stue og kjøkken. Der tre av 10 har åpen eller delvis åpen løsning i dagens bolig, ønsker rundt halvparten av respondentene dette i sin neste bolig. Vi ser også en klar trend der vi ønsker å gå over fra profilerte skapfronter i nåværende bolig til glatte fronter i den neste: Kun 22 prosent av de spurte sier de ønsker seg profilerte skapfronter. Kjøkkenet skal fremdeles helst være hvitt, men stadig flere ønsker seg et kjøkken i grått eller sort. Unge par tenderer mot å velge sort, selv om majoriteten også her vil velge hvitt eller offwhite – en majoritet som samlet sett forsterkes av de eldre.

Trenden innen valg av benkeplater er også i endring. Benkeplater i laminat viser en klar nedadgående trend, mens hele 25 prosent av de spurte i dag ønsker seg benkeplater i naturstein i sin neste bolig. Når det gjelder fargenyanser på benkeplatene, heller eldre (og flest menn) til lyse benkeplater, mens de yngre (og flest kvinner) heller mot mørkere plater. Forskjellene her er imidlertid små, og markedet er stort sett delt på midten mellom lyst og mørkt.

Når det gjelder stilen på ønsket kjøkken i neste bolig, svarer 26 prosent at de ønsker seg en moderne stil. Dette er en klar økning fra tilsvarende undersøkelse i 2016, der 17 prosent svarte det samme. Det er særlig de unge fra 25-44 år som står for utviklingen her.

I 2016 var det den “koselige” stilen som var mest foretrukket, mens denne stilen nå er forbigått i popularitet av den moderne “funkis-stilen”. Den koselige stilen blir foretrukket av 19 prosent av respondentene, og det er barnefamiliene og de godt voksne som velger denne stilen – spesielt om de skal kjøpe brukt bolig.

– Vi ser at utbyggerne fortsatt holder seg innenfor det jeg kaller den «trygge sonen», og dette gjenspeiles i undersøkelsen ved at man fortsatt velger stil ut fra det man vet appellerer generelt til de fleste. Det vil si hvitt kjøkken med glatte fronter, som brytes opp med benkeplate. Dog ser jeg veldig forskjell på kundegruppene hva gjelder åpen kontra lukket kjøkkenløsning. Jeg ser at den voksne garde, som gjerne kommer fra enebolig, rekkehus eller tomannsbolig, i fortsettelsen egentlig ønsker lukket kjøkken. Den yngre garde har ikke noe imot åpen kjøkkenløsning, kommenterer Ximena Andrea Sagenes, som også kjenner igjen mønsteret når det gjelder gulv og vegger gjennomgående gjennom ønsket neste bolig hos respondentene (under).

 

Badet

Det er det tidløse badet som fremdeles dominerer når vi ser for oss vår neste bolig. Rundt 40 prosent av oss svarer at vi ønsker oss et bad som er tradisjonelt, åpent og luftig, nøkternt og hyggelig. Det tidløse badet er også det mest populære blant begge kjønn, og mer foretrukket med økende alder på respondentene.

Ikke overraskende er det de unge som dominerer blant respondenter som foretrekker det moderne badet – totalt 21 prosent av de spurte. Blant unge par er dette den mest foretrukne stilen på badet.

 

Stuen

Den koselige stuen er fremdeles den foretrukne stilen, og her er ikke mye forandret siden tilsvarende undersøkelse i 2016. Det er i særlig grad de eldste, men også barnefamilier og yngre som ønsker seg det de omtaler som en “tidløs, åpen og koselig” stue. Igjen er funksjon viktigere enn design, spesielt for de eldre – som i større grad enn de yngre ønsker seg en leilighet fremfor småhus eller villa som sin neste bolig.

Her ønsker respondentene seg gjerne parkett på stuegulvet og malte, slette vegger. Det er også verdt å merke seg at denne stilen er mer foretrukket i spredtbygde områder enn i og rundt de store byene.

Mer moderne stueløsninger er først og fremst foretrukket av respondenter med høyere lønninger, og det er de yngre og spesielt kvinner som vil velge en åpen, moderne stue. Disse tenderer også til å sette design foran funksjon, og utgjør et klart mindretall av respondentene.

 

Gulv og vegger

Grovt forenklet er det slik at vi ønsker oss parkett på gulvet i stuen (57 prosent), på kjøkkenet (36 prosent) og i soverommet (46 prosent). Parkett kan erstattes med laminat, som kommer som klart andrevalg i alle disse rommene. Når det gjelder gulvbelegg i gang/entré, ønsker vi oss i all hovedsak fliser eller stein (43 prosent), eller også parkett (23 prosent).

Gulvbelegg som tepper, kork, linoleum og vinyl er jevnt over uønsket av de fleste, og når ikke opp til interessant volum i noen av romkategoriene i undersøkelsen.

Når det gjelder veggbekledning, finner vi en soleklar vinner i alle rom: Nesten halvparten av respondentene ønsker seg rett og slett malte, slette vegger. Rundt 20 prosent kunne også tenke seg flislagte baderomsvegger, men også her foretrekker en klar majoritet de samme malte, slette veggene i sin neste bolig.